Italian Trulli
1
Μήκος ψαλιδιού
2
Δόντια στο μεγαλύτερο δαχτυλίδι αλυσίδας
3
Δόντια στο μεγαλύτερο γρανάζι

Συνιστώμενο μήκος αλυσίδας: 100 σύνδεσμοι (ισούται με 128 εκατοστά)

Σημείωση: Το αποτέλεσμα ισχύει για τροχούς με 10 δόντια. Όταν χρησιμοποιείτε νεότερους τροχούς με 11 δόντια, το μήκος της αλυσίδας πρέπει να επεκταθεί κατά 2 συνδέσμους (2,55 εκατοστά).

ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΜΗΚΟΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ
Πραγματικά δεν είναι πολύ δύσκολο να βρείτε το σωστό μήκος της αλυσίδας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα πριτσίνι αλυσίδας ή ένα κλείδωμα αλυσίδας και θα πρέπει να γνωρίζετε την ποσότητα των συνδέσμων αλυσίδας που χρειάζονται για το σωστό μήκος αλυσίδας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε από αυτές τις δύο μεθόδους: Πάρτε την παλιά σας αλυσίδα και απλώστε την δίπλα στη νέα. Τώρα γνωρίζετε ακριβώς πόσο μήκος πρέπει να έχει η νέα αλυσίδα και μπορείτε να αποσυνδέσετε τους συνδέσμους που δεν χρειάζεστε. Τι γίνεται όμως αν χτίζετε ένα νέο ποδήλατο ή δεν έχετε μια παλιά αλυσίδα για αναφορά;

Ένας τρόπος για να είστε απολύτως σίγουροι είναι να χρησιμοποιήσετε την αριθμομηχανή μας για να βρείτε τον ακριβή αριθμό των απαραίτητων συνδέσμων αλυσίδας. Υπάρχει, ωστόσο, ένα κόλπο που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε εάν δεν έχετε μια αριθμομηχανή στο χέρι. Τοποθετήστε την αλυσίδα πάνω από το μεγαλύτερο γρανάζι και τον μεγαλύτερο δακτύλιο αλυσίδας και φέρτε τα άκρα μαζί χωρίς να περάσετε την αλυσίδα μέσα από τον εκτροχιαστή. Μετρήστε τέσσερις ακόμη συνδέσμους αλυσίδας στο μήκος και αποσυνδέστε τους συνδέσμους που δεν χρειάζεστε σε εκείνο το σημείο. Συνδέστε τα δύο άκρα της νέας αλυσίδας και ορίστε: μια αλυσίδα με το σωστό μήκος είναι έτοιμη. Αυτή η μέθοδος λειτουργεί επίσης αρκετά καλά σε όλους τους τύπους ποδηλάτων.

Στη συνέχεια θα εξετάσουμε γιατί είναι τόσο σημαντικό να έχουμε μια σωστά προσαρμοσμένη αλυσίδα, πώς να την τοποθετήσουμε σωστά και πώς να τη διατηρήσουμε σωστά.

Η ΑΛΥΣΙΔΑ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ
Η αλυσίδα ποδηλάτων είναι το κεντρικό στοιχείο για την πρόωση. Αποτελείται από μεμονωμένες εξωτερικές και εσωτερικές πλάκες που συγκρατούνται με καρφιά ή μπουλόνια. Οι αλυσίδες λιπαίνονται για να βελτιώσουν την κίνηση των συνδέσμων και να τις κάνουν πιο ανθεκτικές στη βρωμιά.

Υπάρχουν διάφοροι τυποποιημένοι τύποι που έχουν αναπτυχθεί με την πάροδο του χρόνου. Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι αν μια αλυσίδα προορίζεται για εκτροχιαστές ταχύτητας 9, 10 ή 11. Ο αριθμός υποδεικνύει πόσες ταχύτητες μπορεί να αλλάξει ο εκτροχιαστής και η αλυσίδα θα πρέπει να είναι φαρδύτερη ή στενότερη σύμφωνα με αυτόν τον αριθμό.

Υπάρχουν επίσης διάφοροι τύποι αλυσίδων για αλυσίδες για ποδήλατα βουνού και ποδήλατα δρόμου, οι οποίοι διαφέρουν ως προς το βάρος και τη σταθερότητα. Ορισμένες αλυσίδες έχουν βελτιστοποιηθεί ειδικά για βελτιωμένη απόδοση μεταγωγής και μπορούν να τοποθετηθούν μόνο προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση.

ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΑΛΥΣΙΔΑΣ, ΓΡΑΝΑΖΙ ΚΑΙ ΑΛΥΣΙΔΑ
Το μέγεθος αυτών των στοιχείων είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τον υπολογισμό του μήκους μιας αλυσίδας. Άλλωστε, είναι λογικό να σκεφτούμε ότι μια μεγαλύτερη παραμονή αλυσίδας θα χρειαστεί επίσης μεγαλύτερη αλυσίδα. Επιπλέον, πρέπει να λάβετε υπόψη τον αριθμό των δοντιών στο μεγαλύτερο δακτύλιο αλυσίδας και το μεγαλύτερο γρανάζι, επειδή η αλυσίδα θα τραβηχτεί πιο σφιχτά σε μια τέτοια διαμόρφωση.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΟΓΟ ΦΘΑΡΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ ΣΤΗΜΕΝΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ
Οι πολύ φθαρμένες αλυσίδες όχι μόνο επιβραδύνουν την αλλαγή ταχυτήτων, αλλά φθείρουν και τους δακτυλίους της αλυσίδας και το γρανάζι πολύ πιο γρήγορα, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάζονται συχνότερα. Εάν η πρόσφατα τοποθετημένη αλυσίδα είναι πολύ μεγάλη, τότε θα κρεμάσει - κάτι που θα επηρεάσει επίσης αρνητικά την απόδοση αλλαγής ταχυτήτων. Αν είναι πολύ κοντό, μπορεί να καταστραφεί η κρεμάστρα του εκτροχιαστή και ο πίσω εκτροχιαστής λόγω υπερβολικής τάσης.

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ
Η αντικατάσταση μιας αλυσίδας ποδηλάτων δεν είναι επιστήμη πυραύλων. Απλώς χρειάζεστε το κατάλληλο εργαλείο ποδηλάτου - συγκεκριμένα ένα εργαλείο αλυσίδας. Με αυτό, μπορείτε να αφαιρέσετε τα στηρίγματα ή τα μπουλόνια από τους συνδέσμους της αλυσίδας ή να τα πιέσετε ξανά όταν τελειώσετε. Το εργαλείο είναι επίσης εξαιρετικό για τη συντόμευση μιας αλυσίδας στο σωστό μήκος. Μια βάση ποδηλάτου είναι επίσης πολύ χρήσιμη για την αφαίρεση του πίσω τροχού, διότι διευκολύνει την τοποθέτηση μιας αλυσίδας και σας επιτρέπει να στέκεστε όρθια, κάτι που είναι πολύ πιο εύκολο για τη πλάτη σας. Αλυσίδες με κλειδαριά αλυσίδας μπορούν να ανοίξουν με ειδική πένσα.

Ορισμένες αναρτήσεις των πίσω τροχών προσφέρουν ένα μικρό περιθώριο για την τοποθέτηση του τροχού. Αυτό θα σας επιτρέψει να σφίξετε εύκολα την αλυσίδα μετά την τοποθέτηση. Ωστόσο, δεν πρέπει να σφίγγετε την αλυσίδα ξανά και ξανά, γιατί αυτό θα την κάνει να φθείρεται αργά, καθώς η αλληλεπίδραση με το γρανάζι δεν θα παραμείνει επαρκής με την πάροδο του χρόνου.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ
Συνιστάται να καθαρίζετε και να λαδώνετε τακτικά την αλυσίδα, γιατί είναι πάντα ανοιχτή και θα πρέπει να αντιμετωπίσει κάθε είδους καιρό, βρωμιά, σκόνη, λάσπη, ακόμη και αλάτι στο δρόμο. Μια πραγματικά βρώμικη αλυσίδα θα επωφεληθεί από κάποιο ήπιο σαπουνόνερο ή καθαριστικό αλυσίδας για να απαλλαγείτε από την πιο επίμονη βρωμιά. Να είστε προσεκτικοί με τα δυνατά λιπαντικά!

Βεβαιωθείτε ότι ξεπλύνατε καλά την αλυσίδα με κρύο νερό για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα καθαριστικού, τραβήξτε την αλυσίδα μέσα από ένα στεγνό πανί και αφήστε την να στεγνώσει εντελώς. Μόνο τότε το λιπαντικό θα κολλήσει σωστά στην αλυσίδα. Στη συνέχεια, πρέπει να εφαρμόσετε το λάδι αλυσίδας. Υπάρχουν ολοκληρωμένες εκδόσεις καθώς και εξειδικευμένα λιπαντικά για υγρές και ξηρές συνθήκες. Το καλύτερο είναι να κρατάτε ένα πανί από κάτω ώστε να μην στάζει τίποτα στο πάτωμα ή στους τροχούς και φυσικά: προσέξτε τους δίσκους των φρένων.

Μόλις η αλυσίδα λιπανθεί καλά, αφήστε την αλυσίδα να ξεκουραστεί για περίπου μισή ώρα. Τραβήξτε ξανά την αλυσίδα μέσα από ένα πανί χωρίς χνούδι για να απαλλαγείτε από τυχόν περιττό λίπος-και voilà, η αλυσίδα είναι σαν καινούργια.

Δεν συνιστάται η τοποθέτηση σωλήνα κήπου στην αλυσίδα, καθώς ορισμένα μέρη (όπως ο εκτροχιαστής) θα μπορούσαν να μετατοπιστούν υπό την πίεση του νερού.

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΦΘΟΡΑΣ ΤΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ
Μιλήσαμε ήδη για το γεγονός ότι τα γρανάζια και οι δακτύλιοι αλυσίδας θα μπορούσαν να υποστούν ζημιά από μια φθαρμένη αλυσίδα. Για να μην αναφέρουμε την αργή αλλαγή ταχυτήτων. Ένας λεγόμενος μετρητής αλυσίδας θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν μια αλυσίδα χρειάζεται αντικατάσταση. Ένας μετρητής αλυσίδας έχει συνήθως δύο πλευρές: ένα για χάλυβα/τιτάνιο και ένα για γρανάζια αλουμινίου και/ή δακτυλίους αλυσίδας. Είναι πολύ εύκολο στη χρήση: Τοποθετήστε το μετρητή στην αλυσίδα. αν βυθιστεί εντελώς, τότε πρέπει να αντικαταστήσετε την αλυσίδα το συντομότερο δυνατό.

Οποιοσδήποτε βασικός κανόνας σχετικά με την αντικατάσταση μιας αλυσίδας μετά από έναν συγκεκριμένο αριθμό μιλίων είναι δύσκολος, γιατί πραγματικά υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στη φθορά. Μια αλυσίδα σε ποδήλατο που χρησιμοποιείται όλο το χειμώνα μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσει άφθονο αλάτι στο δρόμο και ως εκ τούτου θα φθαρθεί πολύ πιο γρήγορα - αλλά με σωστή φροντίδα και συντήρηση, θα μπορούσε πιθανότατα να κάνει 1500 έως 2000 μίλια με ευκολία.